Бюлетин № 6

Екипът на проект GAZELLE участва в MWC BARCELONA 2023

Събирайки над 88 500 участници от 202 държави и територии, включително създатели на политики и бизнес лидери от мобилната екосистема и извън нея, MWC Барселона 2023 е най-голямото и най-влиятелно събитие за свързаност в света. MWC създава уникална платформа за усилване на индустриалните съобщения и лидерството в мисленето. Тъй като цифровата трансформация процъфтява по целия свят, участниците дойдоха, за да се вдъхновят от подбрано съдържание – от бащата на мобилния телефон Мартин Купър, отличен като първия носител на наградата GLOMO за цялостно творчество, до пионерите, лидерите на мисълта и новаторите на Web 3.0. MWC Барселона кани всяка година представители на глобалната мобилна екосистема и съседните индустрии, за да създадат контакти, да сключат сделки и да научат повече за бъдещето на свързаността. Горди сме да съобщим, че на 2 март 2023 г. нашият екип GAZELLE и иновативните сартъпи: TRAQBEAT TECHNOLOGIES PC и INTELIGG P.C./SMARTH-PROP активно се включиха в това събитие, представяки проекта и своите идеи пред инвеститори и бизнес ангели.

Развиване и подпомагане на „газелите“ в Балкано-средиземноморския регион – Beyond Expo 2023

24-26 май, Теслоники BEYOND е първата международна сцена за индустрията в Югоизточна Европа, Средиземноморието, региона на Близкия изток и Северна Африка. Изложението е създадено, за да отговори на съвременните нужди и да се превърне в средище на най-ярките умове, таланти и продукти в света. От най-добрите лектори и експозиции до отворени иновации, преживявания на живо и демонстрации на продукти. За първи път в Гърция, Beyond предложи специална сцена за всички, които процъфтяват в бизнеса с потребителски технологии, хибридна платформа за осъществяване на контакти „изложението – срещи на високо равнище“. Целта му беше да превърне Солун в технологичен и иновационен център за по-широкия регион и да допринесе конструктивно за цифровата трансформация на Гърция.

„BEYOND 2023“ събра над 180 изложители от 36 държави, включително 296 гърцки и 43 чуждестранни лектори. Проектът „Газел“ участва с 21 иновативни МСП от района Балкани – Средиземноморие (Гърция, Северна Македония, България и Кипър), които бяха настанени в палата 13. Всички ГАЗЕЛИ представиха предварително своя бизнес по време на питчинг сесия пред 60 инвеститори и бизнес ангели. По-конкретно, следните МСП: Гръцките CAMPSAROUND, IVOLUNTRY, VIVESTIA, QUETRI, ATHLETON, UNLIMITED ADRENALINE, ELECTRIBE, INTELIGG, DATAPHORIA, PROJECT PARENTING, RHOE, WELLBEE, KLEESTO и QUANTUM NEURAL TECHNOLOGIES, кипърската IREROBOT, българската Voca Academy и МСП Avtomotodrom, CarbCoin, Hovercraft Adria, MIR-JOS LLC Tetovo и Green Transport от Северна Македония

Международното отражение на проект „GAZELLE“ – 87-и Международен панаир в Солун

87-мото издание на TIF е най-голямото търговско събитие в Югоизточна Европа и идеалното място за укрепване на финансовите, бизнес, политическите, културните и образователните отношения. България беше почетната страна на 87-ия Солунски международен панаир, който се проведе от 9 до 17 септември 2023 в Международния изложбен център в Солун в палата 13. Проведени бяха голям брой търговски и бизнес срещи между гръцки и български предприятия. Въпреки катастрофалните наводнения, които засегнаха Гърция и региона, събитието премина успешно и се радваше на голям интерес. С 1500 изложители, 18 международни участия, 382 малки и средни предприятия, представени от 49 камари и 9 тематични събития 87-то издание на TIF беше централна точка на политическата и икономическата сцена на Гърция.


Интересът на българските предприятия към TIF се изрази в над 1000 срещи b2b с гръцки предприятия, организирани от изложението и Федерацията на гръцката индустрия (FING). Същевременно българското участие в 87-ия TIF бе представено на възможно най-високо институционално ниво – присъстваха президентът, министър-председателят и много членове на кабинета на българското правителство. Повече от 15 „газели“, част от проекта GAZELLE, представиха своя бизнес пред потенциални инвеститори и бизнес ангели. Търговско-промишлената палата на Атина, като водещ партньор на екипа на GAZELLE, информира аудиторията и всички заинтересовани страни за проекта и основните постигнати резултати.

Краят на един успешен проект

След четири години упорита работа на целия екип на проекта можем да се гордеем с успешния край на нашето пътуване. Изградихме 4 напълно функциониращи центъра за подкрепа на бизнеса, обучихме и подкрепихме повече от 35 иновативни МСП, организирахме множество събития, инвестиционни форуми, акселераторски програми, развихме мрежата от бизнес ангели в балканско-средиземноморския регион. По време на съвместното ни пътуване открихме и демонстрирахме проблемите и възможните решения за изграждането на успешна предприемаческа екосистема. Проучихме чуждия опит по време на проучвателните визити и се опитахме да го приложим на практика. Осъзнахме, че има още много какво да се направи и ще продължим да го правим и след края на проекта.
През септември всички партньори организираха заключителните си събития, на които представиха всичко, което сме постигнали заедно.

На 1 юни Кипърският технологичен университет (CUT) бе домакин на заключителното събитие по проекта BalkanMed Gazelle. То беше демонстрация на постиженията, иновациите и успехите на проекта, като отбеляза приключването на инициативата, която допринесе за стимулиране растежа на стартъп екосистемата в Балканско-средиземноморския регион. Събитието се проведе по хибриден начин с участници както онлайн, така и лице в лице. Във вълнуващия и интерактивен финал участниците бяха поканени да представят своите бизнес идеи в експертния панел. При тази възможност един от участниците взе преднина и получи ценна обратна връзка за своята бизнес идея, наречена Re-Aqua.

В събота, 16 септември, ACCI, Enterprise Greece и NKUA организираха успешна „PITCHING SESSION of innovative Greek STARTUPS“, на която всички участници отново имаха възможност не само да се представят, но и да научат за всички постижения, които партньорите по проекта реализираха заедно. Това бе финалното събитие, организирано от водещия партньор – Атинската камара.

На 27 септември 2023 г. Центърът за управление на знанието (ЦУЗ) организира заключителното си събитие в Скопие, на което бяха представени иновациите в Северна Македония и Балканския регион. Присъстващите имаха възможност да се запознаят с иновативните компании и техните бизнеси, които са резултат от проекта „Газели“. Пичинг сесиите дадоха възможност на предприемачите да споделят своята визия и да представят работата си пред потенциални инвеститори от страната, както и пред 6 инвеститори и поддръжници на стартъпи от региона и САЩ, които се присъединиха в онлайн сесия.
Индивидуално всеки стартъп разполагаше с 10 минути, за да представи своите проекти, идеи и иновации.

На заключителната конференция по проект GAZELLE, организирана от Русенската търговско-индустриална камара, 28.9.2023 г., бяха представени възможностите за финансиране и растеж на иновативни компании. По време на събитието присъстващите бяха запознати с основните дейности на Центъра за подкрепа на иновативните фирми към Русенската търговско-индустриална камара, който е създаден по проект GAZELLE и е част от новосформираната Балканско-средиземноморска мрежа за подкрепа на бизнеса. В рамките на програмата бяха представени конкретни възможности за финансиране на МСП по програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Интегрирани териториални инвестиции“. Присъстващите бяха запознати и с продуктите и инструментите в подкрепа на развитието на иновациите и растежа на предприятията, предлагани от Българската банка за развитие, както и с възможностите за кандидатстване по програма „Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия“ – STAGE.

Партньорска среща

В рамките на изложението BYOND EXPO, през май, се проведе партньорска среща лице в лице. Имахме удоволствието да се срещнем и с представители на Съвместния секретариат на програмата Interreg BalkanMed. С тях обсъдихме всички резултати, постигнати по проекта, тяхното отчитане и някои важни моменти до края на програмата. Получихме ценни съвети за това как да координираме по-добре съвместните си действия и да осъществим заключителната фаза на нашия проект. Дискусията, фокусирана върху работните пакети, включваше всички завършени и предстоящи дейности като преглед и основни изводи от събитията; обратна връзка от участниците.
Партньорите обсъдиха и технически и финансови въпроси, свързани с изпълнението и отчитането на проекта.
Тъй като проектът беше удължен, партньорите се съгласиха да организират допълнителни събития за популяризиране на резултатите от проекта, от които ще се възползват и иновативните стартиращи предприятия. Обсъдихме и организацията на заключителните събития и тяхното планиране.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *